Öppettider 2024:

22 juni – 18 augusti, dagligen 10.30 – 18.00

 

Konst och hantverk
i inspirerande miljö

Skärgårdskrafts utställning

I Restaurationshuset finns åtta rum där vi tillsammans ställer ut våra medlemmars konst och hantverk. I några av rummen inreder vi och bygger miljöer med hjälp av möbler från Rödeby Antik och våra egna alster. Andra rum får mera fungera som galleri för medlemmarna. Olika möbler och konst- och hantverk från år till år gör att de olika rummen förändras hela tiden, och ingen säsong blir den andra lik. Allt som är prismärkt i utställningen är också till salu. Fråga gärna personalen.

Vinden

På vinden finns gästutställare samt Karlskronaporslin och antikt och kuriosa.

Handelsboden

I den tidstypiska handelsboden kan besökaren köpa glass, karameller i strut, honung och vykort. Dessutom finns en mängd varor med känsla från den tid då handelsboden var i drift.

Stenhuggeriet

I restaurationshuset finns idag Blekinge museums stenhuggeriutställning med bl. a. en modell över stenhuggeriområdet på Tjurkö som det såg ut under dess storhetstid. Besökare kan också företa en ljudvandring genom området. Det görs via appen “Hi-Story”. Mot förbeställning kan vi även ordna med guide.

Kaffeservering

Efter en rundvandring både ute och inne smakar det bra med kaffe och hembakta kakor från vår servering. Man kan välja att sitta ute eller inne i stora salen. Gärna föranmälan vid större sällskap.

Gästutställare

På södra vinden har vi varje sommar gästutställare som visar upp sina alster.

Om hur det startade

Christel Hammar-Malmgren tog initiativ till att starta föreningen 1998.

”Idén till att starta föreningen fick jag när jag som nyinflyttad till Sturkö, upptäckte att det fanns många duktiga konstnärer och hantverkare som alla satt i ”sin lilla stuga” och arbetade. Jag skickade ut inbjudningar till ett 50-tal personer och kallade till ett möte. 20 st kom och bland dessa utkristalliserades en grupp på 14 personer som slutligen blev den grupp som startade Skärgårdskraft.”

Utemiljön

I miljön runt Restaurationshuset försöker vi att skapa en känsla av trivsel genom lite sparsmakad lummighet. Intill det vackra huset kommer i sommar att växa perenner av olika slag, såsom praktlysing, lavendel, blå bolltistel, lupiner och vildvin. Vi hoppas att du ska känna det vilsamt och avkopplande med ett besök hos oss.

Kort sagt – varje sommar på Skärgårdskraft är en spännande och ny upplevelse som man inte bör missa!