Tjurkö Stenhuggeri
På 1800-talet bestod Tjurkös befolkning av fiskare och småbrukare med knappa livsvillkor. Att bryta sten gav möjlighet till en extra inkomst och små privata stenbrott blev vanliga över hela landskapet. Vid Herrgården på Tjurkö utvecklades stenbrottet till en rent industriell verksamhet.
Initiativtagare var en tysk f d fortifikationsingenjör vid namn Franz Herman Wolff, som år 1862 kom till östra skärgården för att köpa brytningsrätt i bergen. Han inriktade produktionen framför allt på export av gatsten och kantsten till främst Tyskland men även andra delar av världen. Verksamheten expanderade kraftigt och under 1800-talets sista decennier var ön centrum för stenhuggerinäringen i Blekinge.
Restaurationshuset i centrum
Under några årtionden sysselsatte stenhuggeriet ca 1000 avlönade arbetare och området sjöd av liv. Mellan åren 1872 och 1894 hade dessutom Kronoarbetskåren en avdelning förlagd till ön. Totalt arbetade cirka 5000 fångar för Wolff under denna period.
Arbetarbostäder byggdes och flera affärer, matställen och ölhallar öppnades. I centrum av stenhuggarsamhället byggdes det s k Restaurationshuset med handelsbod, matsal, bageri och bryggeri samt bostäder för läkare och präst. Vid 1800-talets slut minskade verksamheten i stenhuggeriet på Tjurkö och upphörde så gott som helt i slutet av 1930-talet.
Läs mer om stenhuggeriet, samt karta över området
Read more about the stone cutting, and map over the area
Lesen Sie mehr über das Steinheuerei und die Karte des Gebiet
Guide turer i Stenhuggeriet
Gå en guidad tur i stenhuggeriet!
Här kan du läsa om aktuella guidade turer
Podcast om Tjurkö Stenhuggeri
I podcasten Arkeologi & Historia i Sydost finns ett avsnitt om stenhuggeri på Tjurkö.
Här kan du höra ett poddavsnitt om stenhuggeriet på Tjurkö